dijous, 6 de desembre del 2012

Fer justícia



     Moltes persones van perdre, en sentit literal, el cap durant la Revolució francesa. El mètode aplicat per executar-los era la decapitació amb guillotina. Aquest aparell deu el seu nom a Joseph Guillotin, metge francès que va proposar utilitzar aquest aparell en les execucions perquè així la mort resultava ràpida i indolora.
     Més o menys a la mateixa època es produeixen els fets que provoquen l’aparició del verb linxar (“Executar algú sense formació de procés”). Charles Lynch (1736-1796) fou un plantador, polític i revolucionari que va encapçalar una irregular cort judicial a l’estat de Virginia per castigar els lleialistes (seguidors del rei anglès) durant la guerra de la independència americana: l’any 1780, un grup de jutges i oficials entre els quals es trobava Lynch, va acusar una sèrie de gent de sublevació. Després que un jurat decidís absoldre els sospitosos, Lynch va decidir executar-los pel seu compte, prescindint de la decisió judicial.
     A finals del segle XIX, els camperols irlandesos es van revoltar contra el sistema de propietat agrària imposat pels anglesos,  farts de treballar per a propietaris que ni tan sols havien posat mai un peu a Irlanda i que, a sobre, els cobraven uns arrendaments altíssims. Així, el 1880, un grup d'arrendataris va demanar al capità Charles Boycott, administrador deles terres d'un d'quells propietaris absents (el comte d’Erne), no els cobrés tant de renda. La resposta de Boycott va ser clara i expeditiva: fer-los fora de les terres. Aleshores, els pagesos van decidir negar-se a treballar o a tenir tractes amb l’administrador, que es va quedar sense treballadors per a les terres, sense ningú que li vengués menjar i fins i tot sense correu, ja que el carter també es va negar a fer-li arribar la correspondència. Finalment, al cap de pocs mesos, Boycott va abandonar el càrrec i va va fugir amb la seva família a Anglaterra. Li va quedar l’honor més que dubtós d’haver creat el terme concepte boicot (“Prohibició de tota relació comercial amb algú, amb alguna entitat, etc., amb el propòsit de coaccionar-lo o punir-lo.”)
Charles Boycott

1 comentari: