dijous, 5 de juliol del 2012

Viatges i flors


   A partir del segle XVII, diversos científics (molts d’ells botànics) van participar en diverses expedicions, durant les quals van descobrir per a Europa diverses plantes que batejaren amb noms referits a altres científics.
   Així, el botànic i viatger francès Charles Plumier donà nom a la fúcsia (Fuchsia hybrida), que havia descobert a l’illa de la Hispaniola el 1696-7 durant el seu tercer viatge a les Antilles, el 1703 en memòria del metge i botànic Leonhard Fuchs (1501-1566), fundador del primer jardí botànic d’Alemanya.
   El mateix Plumier va batejar la begònia (Begoniaceae) amb aquest nom en honor de Michel Bégon (1638-1710), governador francès de Santo Domingo, col·leccionista de plantes que va conèixer a les Antilles.
 La magnòlia (Magnolia grandiflora), rep el nom del botànic francès Pierre Magnol (1638-1715), que va ser director del jardí botànic de Montpeller i, segons alguns especialistes, el primer d’introduir el sistema de classificació per famílies en botànica. El nom fou posat també per Plumier.
  La gardènia és un gènere d’arbustos originari de la Xina que deu el nom al naturalista nord-americà d’origen escocès Alexander Garden (1730-1791), imposat per Carl von Linné com a reconeixement a la seva contribució a la classificació de les plantes del Nou Món.
  La camèlia (Camellia) és també un gènere d’arbustos i petits arbres originari de regions tropicals i subtropicals d’Àsia oriental, Xina i Japó, que rep de Linneus el nom del botànic jesuïta txec Georg Joseph Kamel (1661-1706), autor d’un tractat sobre plantes orientals.
   Les dàlies (Dahliae) són un gènere de plantes amb flor que deu el seu nom al botànic suec Anders Dahl (1751-1781), que les va introduir a Europa des de Mèxic, on són la flor nacional.
    El naturalista Philibert Commerson va descobrir les buguenvíl·lees (gènere de 18 espècies de plantes) el 1767 al Brasil durant una expedició de Louis Antoine de Bougainville (1729-1811), navegant francès que va fer la primera volta al món francesa.
   Per cert, el títol d’aquest article fa referència a un recull de relats breus publicat l’any 1980 per l’escriptora Mercè Rodoreda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada