dijous, 28 de juliol del 2011

El nom fa la cosa (2a part)

En el número anterior il·lustràvem el mot silueta amb una de les més conegudes per als amants del cinema, la del director britànic Alfred Hitchcock. La protagonista de la seva pel·lícula Rebeca (1940) vestia una ‘jaqueta de punt sense coll que es corda per davant’ que es va popularitzar tant que va prendre’n el nom.
Un altre tipus de ‘jaqueta de punt, amb escot de pic i normalment sense coll’, anomenat càrdigan, deu el seu nom a James Thomas Brudenell, setè comte de Càrdigan, que va dirigir la càrrega de la Brigada Lleugera a la Guerra de Crimea (25 d’octubre de 1854), ja que la vestia per protegir-se de les baixes temperatures que hi feia.
El nom jersei (‘peça de vestir exterior, de gènere de punt, tancada i generalment amb mànigues, que cobreix el tronc’) prové de l’illa de Jersey, que es troba al canal de la Mànega, entre Normandia i Anglaterra, perquè ja al segle XVI s’hi preparava la llana que servia per fer aquest teixit.
Els pantalons (del francès pantalon), deriven del nom de Pantalone, personatge de la Commedia dell’arte italiana que simbolitzava els mercaders venecians i que vestia una mena de calçons molt llargs i estrets.
Els ‘pantalons curts que arriben fins als genolls’ s’anomenen bermudes es referència a l’arxipèlag de l’Atlàntic Nord del mateix nom, on és molt habitual portar-los.
El nom de la protagonista d’una novel·la de l’escriptor anglès Samuel Richardson (1689-1761) publicada el 1740, Pamela o la virtut recompensada, serveix per batejar un “barret femení d’ales amples”
Com que estem a tocar de l’estiu, acabarem amb una de les peces de vestir que més veiem a les platges, el biquini. Tot i que el nom sembli derivar del prefix bi- (dos), ja que és un vestit de dues peces, la realitat és ben diferent: el 1946, poc després de la Segona Guerra Mundial, els nord-americans van continuar els seus experiments atòmics en un minúscul atol (6km2) de les illes Marshall anomenat Bikini, que passà a ser conegut arreu del món. Quan l’estilista francès Louis Réard va presentar el juliol del mateix any un vestit de bany de dues peces va decidir posar-li biquini en honor de l’esmentat atol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada